Fler äldre borde jobba – som Owe Thörnqvist

Åldersdiskrimineringen är ett hot mot vårt välstånd. Sverige behöver fler förebilder som Owe Thörnqvist.

Det var en riktig skräll. Och ingen såg mer förvånad ut än artisten själv. I lördagens deltävling blev 87-årige Owe Thörnqvist inte bara den äldsta deltagaren någonsin i Melodifestivalen. Hans bidrag “Boogieman blues” gick också direkt till final.

“Det finns faktiskt bevis på att folk åker av banan trots att de har full kompetens på de yrkesområden de varit verksamma i. Det är klart att åldersdiskrimineringen i Sverige måste ta slut”, sa han efter segern.

Owe Thörnqvist har onekligen en poäng. För samtidigt som äldre är piggare och friskare än någonsin tidigare framstår normerna kring vilka som duger i arbetslivet ofta som absurt snäva.

Arbetslösheten i åldrarna 55 till 64 år är visserligen lägre än i yngre grupper. Men de äldre som blir av med jobbet förblir arbetslösa under betydligt längre perioder, konstaterade SNS Konjunkturråd nyligen.

….

Men femtedel av pensionärerna mellan 61 och 70 år hade egentligen velat jobba längre, enligt Pensionsåldersutredningen från 2013. Hela samhället skulle tjäna på att de som vill och kan jobba också har möjlighet göra det. Som Owe Thörnqvist.

När skrällsegern var ett faktum fick han chansen att sjunga om den textrad som han missade under det första uppträdandet: “Och till och med när han sitter still är han still going strong.”

Läs hela artikeln. (Expressen 19 feb 2017)

Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT (Expressen)